2011. február 26., szombat 12:58

Gitártábor stúdiózással Kiemelt

Írta: Moha
Értékelés:
(0 szavazat)

 


 Gitártábor stúdiózással

Stúdiózással bővítette idén szakmai programját a kiskunsági tanyavilágban 2009-ben alapított D-major Zenetanya. A zenekedvelő fiatalok körében töretlen népszerűségnek örvendő műhely idén – megalakulásának harmadik évében – már öt turnusban szervez gitártáborokat teltházzal és pihenőnap nélkül. Újdonság az is, hogy ebben az évben, a jelentkezők részére pénzdíjas pályázatot is kiírt a a D-major Zenetanya.

Érdeklődésünkre a zenetanya ötletgazdája, Hommer Tibor elsősorban azt a szakmai alapprogramot jelölte meg sikerük zálogának, amelyet Jeszenszky Zoltán tanár – többek között – az Ozirisz együttes gitárosa dolgozott ki és fejleszt azóta is évről évre. Ez a program, módszertan minden turnusuk alappillére. Leglényegesebb eleme, hogy megszerettessék a gyerekekkel a hangszert és megértessék velük a helyes gyakorlás szükségességét, bebizonyítva azt is, hogy mindez több örömet okoz, tartalmasabb és célravezetőbb, mint az elnagyolt, slampos „gitározgatás”.

Ennek a törekvésnek a rejtett vezérszándéka a stúdiózási alapismeretek átadása is, amellyel ettől az évtől bővül a zenetanya repertoárja: az a szándék vezérli az oktatókat, hogy a gyerekek, megismerve a felvételkészítés alapfogásait, kapjanak rá az ízére és gyakorlásaikat, dalötleteiket játsszák fel maguknak, majd hallgassák is vissza műveiket. Ebből is rengeteget tanulhatnak, hiszen óhatatlanul elemezniük kell saját alkotásaikat, figyelmet fordítanak rá, így el is gondolkodnak azon, hogy mi az, ami tetszik nekik saját munkájukból, mi az, amin javítani szeretnének, akár zenei, akár hangzás szempontjából. Ilyen helyzetekben elkerülhetetlen, hogy ne csak a szándék és az intuíció, hanem egyfajta tudatosság is jellemezze zenei aktivitásukat.

A kamaszok hatvan százaléka foglalkozik valamilyen szinten a zenével – mondta a tábor vezetője hozzátéve, hogy nagytöbbségük mindezt szobájuk magányában, négy fal közé bújva teszi. Többük még hangszerrel is rendelkezik, de az önálló próbálkozások több kudarcot okoznak számukra, mint örömöt. Éppen ezért a gitártáborokban nagy hangsúlyt kap a műhelymunka is: három-négy fős csoportokban kell önálló produkciót kidolgozniuk a gyerekeknek. Itt szembesülnek a kompromisszumkészséggel, saját ötleteik megfelelő argumentálásának szükségességével, mások elképzeléseinek, szándékainak tolerálásával – egyszóval a csapatmunka minden előnyével és látszólagos hátrányával.

A táborvezető beszámolója szerint a legnagyobb népszerűségnek az improvizációs gyakorlatok örvendenek. Ennek keretében a szólótechnikai, ritmikai és zeneelméleti oktatások során tanultakat kell a gyerekeknek az élő zenélés gyakorlatába átemelniük, saját fantáziájuk, önálló elképzelésük, de a csoportos tevékenység – optimálisan – önzéstől mentes normái szerint. A gyerekek túlnyomó többségének ezen gyakorlatok során válik nyilvánvalóvá, hogy a zenélés: öröm. Megnyílik a fantáziájuk és már-már követelik a mélyebb skálaismeretet, zeneelméleti információkat, amitől kezdetben idegenkednek, körülményesnek tartanak és – mitagadás – még unják is. Ám az improvizációs gyakorlatok ráébresztik őket arra, hogy zenei fantáziájukat, közlési szándékukat és a közlendők pallérozottabb stílusát csakis a mélyebb technikai és elméleti ismeretek elsajátítása révén tudják érvényre juttatni.

Sokuknak már-már könyörögni kell, hogy tegye le a hangszerét és fáradjon ki a próbateremből valamelyik agyszellőztető tevékenységre. Itt lovagolhatnak, quadozhatnak, erdőt járhatnak, számháborúzhatnak, célba lőhetnek – azaz „használhatnak” minden meglévő adottságot, amit lakóhelyükön, urbánus környezetben nem tehetnek meg.

Ebben az évben pénzdíjas pályázatot hirdetnek a jelentkezők körében a szervezők. Korosztálytól függően olyan tömör fogalmazást, esszét várnak, amelyből kiderül, hogy ki-milyen szempontok szerint választ magának kedvenc előadót, együttest.

A tanulni, fejlődni vágyó gitárosok előtt idén először július 3-án nyitja meg kapuit a D-major Zenetanya, amelynek honlapját az alábbi címen érhetik el az érdeklődők: http://www.gitartabor.hu

 

2615-p-db937eb9337ff7e4745b6d65c658fc90f160ad71ff1470c206046952ea7662eb.jpg

 

 

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.